РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА ЗА 9 МІСЯЦІВ ДОВЕЛИ ЕФЕКТИВНІСТЬ СПІВПРАЦІ З ВЛАДОЮ В РЕГІОНАХ

Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» звітує про виконану роботу за 9 місяців 2019 року.

15 10

Висновок традиційний для останніх років: житлові договори з громадянами укладаються регіональними управліннями Фонду насамперед завдяки реалізації саме місцевих житлових програм, кількість яких на цей час зросла до 117 і обсяги фінансування яких в останні роки суттєво зростають.

За три квартали цього року загалом по Україні укладено 442 договори з громадянами на придбання ними житла.

Середних:

243 угоди щодо надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім’ям і одиноким молодим громадянам. У досягненні цього результату головну ролі відіграла співпраця Фонду з органами місцевого самоврядування: 165 «молодіжних кредитів» видано за рахунок місцевих бюджетів різних регіонів України, ще 78 – зі статутного капіталу Держмолодьжитла;

86 пільгових довгострокових кредитів іншим категоріям населення (педагогам, науковцям, працівникам бюджетної сфери, учасникам бойових дій, які брали участь в АТО-ООС). З них за рахунок коштів державного бюджету надано 2 житлові кредити педагогам, тоді як 84 родини придбали житло завдяки кредитуванню з місцевих бюджетів;

-  113 договорів про надання державної підтримки для придбання доступного житла. З них з коштів державного бюджету – 46, місцевих бюджетів – 67.

Також Держмолодьжитло продовжує обслуговувати раніше укладені договори за програмами здешевлення вартості іпотечних кредитів і часткової компенсації відсоткової ставки кредитів банків молодим сім’ям.

Таким чином, усього за бюджетами за 9 місяців 2019 року укладено 48 нових договорів на придбання житла з громадянами за рахунок коштів держбюджету України. Значно більше таких угод, 316, укладено за рахунок коштів місцевих бюджетів, ще 78 – зі статутного капіталу Держмолодьжитла.

Нагадаємо, Держмолодьжитло розраховує 2019 року отримати з місцевих бюджетів для фінансування житлових програм щонайменше 300 млн грн, або на чверть більше, ніж торік.

За категоріями громадян, які скористалися програмами Фонду:

155 родин учасників АТО-ООС;

59 сімей вимушено переміщених осіб;

20 – науково-педагогічних працівників;

78 родин бюджетних працівників.

Решта учасників програм перебувають поза цими категоріями.

Які регіони демонструють найбільш активну співпрацю з місцевою владою і відповідно найвищі показники в роботі? За традицією насамперед це Харків і область, де місцева влада робить рішучі кроки в напрямку задоволення потреби мешканців громад у житлі. У цьому регіоні за три квартали укладено 142 договори за всіма житловими програмами. Полтавським РУ Держмолодьжитла за 9 місяців року укладено 33 договори з громадянами, Миколаївським – 30, Черкаським – 28, Іпотечним центром у Києві та Київській області – 25, Запорізьким РУ – 22 договори.